Er zijn verschillende woekerpolissen te onderscheiden. Op fiscaal gebied kan dit een behoorlijk verschil maken. Bij de ene polis moet je dus andere stappen nemen dan bij de andere polis. Het is daarom eerst belangrijk om te weten welke woekerpolis jij precies hebt. Er is een belastingvrije polis, een verpande variant (gekoppeld aan hypotheek) en de lijfrente polis.

De belastingvrije polis

Deze polis werd aan klanten verkocht met de belofte dat zij op deze manier konden sparen voor later. Na een periode van 15 of 20 jaar kreeg je een belastingvrije uitkering waarmee je kon doen wat je wilde. Als deze polis is afgesloten voor 14 september 1999 dan betaal je belasting over de afkoopwaarde. Dit betaal je alleen als de waarde hoger is dan de premie die is ingelegd. Als de polis na deze datum is ingegaan, valt de waarde gewoon in box 3 als spaargeld. Het is niet verplicht om premie te betalen en je moet altijd mogen afkopen. Het is niet nuttig om te blijven bij de verzekeraar, omdat er geen enkel voordeel is op fiscaal gebied.

De verpande polis

Deze polis is lastiger. De bank is namelijk mede eigenaar van de polis, omdat er een hypotheek aan gekoppeld is. Je mag dus niks zonder toestemming van de bank. Er is een hoge premie voor overlijdensdekking,hoge kosten en de rendementen zijn laag. Er is dus maar een hele klein kans dat je genoeg bij elkaar spaart om de schuld van de hypotheek af te lossen. Er moet dus iets veranderd worden, om niet met hoge schulden achter te blijven.

De lijfrente polis

fixed-annuitiesKlanten kregen bij de polis het beeld dat zij gingen sparen of beleggen om het pensioen te regelen. Veel van deze polissen zijn woekerpolissen. In veel gevallen is het verstandiger om deze af te kopen. Je kunt dan beter banksparen. Toch is het wel belangrijk om goed te kijken naar wat dit betekent, omdat je de inkomstenbelasting in één keer moet betalen over de afkoopwaarde en je een boete moet betalen.