In Nederland zijn maar liefst 7 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht sinds 1993. 1,1 miljoen van hen worden aangewezen als woekerpolis. Alle beleggingsverzekeringen hadden ongeveer een waarde van 100 miljard euro. Klanten kregen mooie toekomstbeelden te horen, met daarin de belofte dat ze veel geld konden verdienen (of besparen). De werkelijkheid bleek echter anders te zijn. De verzekeraars en tussenpersonen konden namelijk veel geld verdienen door deze polissen aan te smeren. Zij kregen hiervoor flinke winsten, ook wel woekerwinsten genoemd. Ongeveer 20 tot 30 miljard euro van de 100 miljard die de polissen waard waren, gingen naar deze verzekeraars en tussenpersonen toe.

Problemen met pensioen of huis

detail_231cf9b6b23483b72ebf9a8fc01ae835De beleggingsverzekeringen werden vaak afgesloten om een hypotheek mee te kunnen aflossen of als aanvulling op het pensioen. Doordat de woekerpolissen hun beloften niet waarmaken of zelfs zorgen voor verlies, komen veel mensen nu in de problemen. Zij kunnen hun huis bijvoorbeeld niet meer betalen. Dit betekent dus dat zij achterblijven met grote schulden. Ook zijn er mensen met een eigen bedrijf die pensioen op wilden bouwen met een beleggingsverzekering. Een groot deel van hen staat nu met lege handen of een pensioen dat niet voldoende is om van te leven.

Waarom de woekerpolis niet werkte

De beloofde winsten werden door diverse factoren niet bereikt. Zo werden er hoge kosten gerekend door de verzekeraar. Deze gingen af van de inleg en soms ook nog eens van het rendement. Naast deze kosten werd er ook nog eens een provisie gegeven aan de tussenpersonen en verzekeraars. Zij kregen veel geld om de polissen aan te bieden. Daarnaast hebben deze beleggingsverzekeringen ook een overlijdensrisicodekking. De premie hiervoor is erg hoog en wordt elk jaar ook nog eens groter. Dit betekent dat er teveel geld betaald wordt aan allerlei extra dingen. Vaak is hierdoor de winst laag of is er zelfs verlies.