Om de negatieve effecten van de woekerpolis te verminderen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hoe sneller je dit doet, hoe meer schade kan worden voorkomen. Kleine veranderingen kunnen al een enorme invloed hebben. Het is altijd belangrijk om je te laten inlichten door een adviseur. Deze kan immers advies geven dat precies past bij jouw situatie. Soms zorgen veranderingen namelijk ook voor negatieve gevolgen.

Overlijdensrisico

ksuDe woekerpolissen hebben vaak een overlijdensrisicoverzekering erbij. Deze hebben enorme premies die elk jaar oplopen. Je kunt er voor kiezen om deze te verlagen, wat ook betekent dat er een lagere uitkering is als er sprake is van overlijden. Wel betekent dit dat er meer geld overblijft om vermogen op te bouwen. Je kunt de dekking ook volledig uit de polis te halen. Dan blijft de gehele inleg min andere kosten dus over om vermogen op te bouwen. De verzekering voor het overlijden kan dan apart worden afgesloten, tegen minder kosten. Helaas blijkt het niet altijd mogelijk om dit te wijzigingen en kunnen er ook fiscale gevolgen zijn.

Premie verhogen

Als je het doelbedrag voor bijvoorbeeld de hypotheek niet gaat halen door de woekerpolis, kun je de premie ook laten verhogen. Zo bouw je meer vermogen op en is het dus mogelijk dat je uiteindelijk wel in dit geval de hypotheek kunt aflossen. Deze mogelijkheid is er echter niet voor iedereen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld Blackjack te spelen om de hogere premie te kunnen betalen. Hierbij kun je grote winsten behalen. Toch zit hier ook een risico aan vast. Door bonussen en beloningen, wordt dat gelukkig wel gereduceerd.

Afkopen

Je kunt ook de gehele woekerpolis afkopen, zodat je ervan af bent. Dit kan niet zomaar bij elke polis. Als er bijvoorbeeld een hypotheek aan vastzit, moet je toestemming krijgen van de bank. Ook brengt dit vaak hoge kosten met zich mee en moet je een ander product gaan zoeken om het geheel op te lossen. Toch zorgt dit er wel voor dat je geen onverwachtse ‘verrassingen’ meer hoeft te ervaren.